Ben je 40+ en ervaar je fysieke en mentale klachten richting de overgang? De fase voor de menopauze kun je klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen, slecht kunnen slapen, onregelmatige cyclus, verhoogde stressgevoeligheid, onrustig/opgejaagd gevoel, verminderd libido, niet kunnen afvallen, pijnlijke borsten, migraine of nachtelijk zweten ervaren. Grote kans dat je hormoonhuishouding verandert en de perimenopauze (de fase voor de werkelijke stop van menstruatie) begonnen is.
De perimenopauze is een natuurlijk proces: je lichaam veranderd en de vruchtbaarheid neemt af, je lichaam gaat een andere fase in waarbij acht op de tien vrouwen overlastklachten ervaart. Maar wat als we je zeggen dat het niet nodig is om klachten te ervaren? In deze blog leggen we uit hoe je ervoor kunt zorgen dat de perimenopauze probleemloos verloopt en je ook na je 40ste vrolijk en energiek door het leven kunt gaan.
De perimenopauze
De perimenopauze is de fase vóór de menopauze, die meestal begint rond de leeftijd van 40 jaar. Het is een opeenvolging van hormonale processen en veranderingen die lijken op de pubertijd. De perimenopauze wordt vaak gekoppeld aan een lange lijst van ongemakken en klachten. Het is echter grotendeels afhankelijk van je leefstijl, voedingspatroon en leefomgeving in welke mate je overgangsklachten krijgt of niet. Bloedonderzoek om te bevestigen dat je in de overgang bent is niet altijd duidelijk, de klachten wel! Je lichaam kan 5 tot 10 jaar voor de laatste menstruatie al tekenen vertonen. Het moet alleen niet te heftig gaan, te veel hinder geven.
De perimenopauze als graadmeter voor je gezondheid
De perimenopauze is een goede graadmeter voor je algehele gezondheid, want het kan onderliggende gezondheidsproblemen zoals insulineresistentie aan het licht brengen en verergeren. Het gebruik van anticonceptie heeft hier ook invloed op. We zien dat de cyclus en dus je cyclushormonen geen natuurlijk verloop hebben tijdens de jaren van anticonceptiegebruik, ook als je anticonceptie zonder hormonen als het koperspiraal gebruikt.
Als je hormonale balans tijdens je cyclus in de periode voorafgaand aan de perimenopauze zonder problemen verliepen, heb je minder kans op grote problemen gedurende in de perimenopauze. Omdat veel vrouwen lange tijd anticonceptie gebruiken is niet duidelijk hoe de natuurlijke hormonale balans verloopt. De enige manier om daar wel inzicht in te krijgen is als je zonder anticonceptie als de pil of het spiraaltje (ook koper), je natuurlijke cyclus observeert middels het meten van de BBT (basale lichaamstemperatuur). Cyclus hormonen bepalen de BBT waarde die je in de ochtend meet. Cyclus Tracker Daysy geeft je een nauwkeurig inzicht bepaald door de unieke sensor van de Daysy.
Een probleemloos verlopende menstruatiecyclus laat zien dat alles goed werkte en je lichaam zich goed kan aanpassen aan de normaal veranderende hormoonniveaus in je cyclus.
Als je cycli gepaard gingen met problemen/klachten dan kan de perimenopauze ook lastiger verlopen, omdat de problemen die je menstruatiecyclus beïnvloeden ook effect hebben op de perimenopauze.
Hormonale en fysieke veranderingen na je 40ste
Na je 40ste gaat je lichaam minder progesteron aanmaken. Een dalend progesteronniveau terwijl je nog wel veel oestrogeen hebt verklaart veel van de klachten van de perimenopauze: pijnlijke borsten, hartkloppingen, angstige gevoelens, prikkelbaarheid, nachtelijk zweten, migraine, hevige/onregelmatige menstruaties.
Schommelingen in het oestrogeenniveau zorgen o.a. voor opvliegers tijdens de perimenopauze. Sommige vrouwen zijn gevoeliger dan andere voor hormonale schommelingen, hoe gevoeliger je bent hoe meer klachten je zult ervaren.
Opvliegers worden verergerd door alles wat het lichaam als stress ervaart: bewerkte voeding, suiker, koemelk, gluten, koffie, alcohol, roken, stress. Belangrijk dus om stress zoveel mogelijk te vermijden door gezond te eten, voldoende te bewegen en voldoende te ontspannen.
Verlies van progesteron
Zoals gezegd verminderd de aanmaak van progesteron na je 40ste. Zwanger worden zal dan ook steeds moeilijker worden omdat de progesteronfase in de cyclus (ook wel luteale fase genoemd) steeds zwakker en korter wordt. Hierdoor wordt de kans op een succesvolle zwangerschap kleiner.
Progesteron beïnvloedt een heleboel aspecten van je gezondheid zoals het immuunsysteem en de hersenen. Omdat progesteron invloed heeft op de hersenen, kan een verlies aan progesteron zorgen voor verschillende mentale klachten zoals stemmingswisselingen, angst, depressie, geheugenverlies en slaapstoornissen. Maar ook nachtelijk zweten, hartkloppingen, migraine, hevige menstruaties en menstruatiepijn zijn gerelateerd aan een verlaagd progesteronniveau.
***NIEUW***
Mini Ebook: "De Jaren voor de Menopauze"
Lees alles wat je niet eerder gehoord hebt.
Krijg antwoorden op al je vragen.
Wat gebeurt er in je lijf tussen 40 en 50 jaar?
Wat is de overgang?
Wanneer ben je in de overgang?
De oorzaak van je klachten
Hoe laat je cyclus zien dat je in de perimenopauze bent?
Hoe kun je met Daysy of LadyComp blijven meten?
Hoe ga je het aanpakken? 4 stappen naar vermindering van je klachten
Schommelend oestrogeenniveau
Naast een dalend progesteronniveau veroorzaakt ook een veranderend oestrogeenniveau klachten. Het sterk stijgen en daarna schommelen van je oestrogeen niveau is kenmerkend voor de beginfase van de perimenopauze en veroorzaakt klachten als: hevige menstruaties, pijnlijke borsten, prikkelbaarheid, nachtelijk zweten, depressieve gevoelens.
Je voedingspatroon heeft een grote invloed op je oestrogeenniveau en daarmee op je oestrogeen-progesteronbalans. Ervaar je bijvoorbeeld eetbuien in de tweede helft van je cyclus dan is dat het gevolg van een schommelende bloedsuikerspiegel in combinatie met insulineresistentie. Belangrijk dus om je bloedsuikerspielel zo veel mogelijk in balans te houden door suikers en snelle koolhydraten te vermijden.
Een stabiele bloedsuikerspiegel helpt mee bij het juiste evenwicht tussen oestrogeen en progesteron en is van groot belang voor je gezondheid. Met goede voeding, beweging en stressreductie kun je ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
Naast voeding is ook stressreductie enorm belangrijk voor een goede hormonale balans omdat stress overgangsklachten kan verergeren.
Breng je zenuwstelsel tot rust
Veel vrouwen ervaren meer stress in de perimenopauze dan in de tijd daarvoor. Een opgejaagd gevoel, prikkelbaarheid, sneller opgefokt, minder weerbaar in stressvolle situaties. Herkenbaar? Dit komt omdat het progesteronniveau daalt tijdens de perimenopauze. Progesteron heeft een kalmerend effect op ons brein dus zodra je progesteronniveau daalt, ben je gevoeliger voor stress. Zaak om te zorgen dat je slimmer met stress kunt omgaan en je stress-level omlaag te brengen.
Tips om je stress-level omlaag te brengen:
Zorg voor voldoende ontspanning, zelfcare en zelfliefde
Luister naar je lichaam, geef je grenzen aan
Doe ontspanningsoefeningen, yoga, ademhalingsoefeningen
Ga de natuur in
Wees sociaal actief
Zorg voor een positieve mindset (door affirmaties)
Neem een warm bad voor slapen gaan
Neem magnesium (supplement en/of voetenbad)
Neem adaptogene kruiden om de geestelijke balans te ondersteunen
Beweging
Beweging is heel belangrijk tijdens de perimenopauze. Het belangrijkste doel is het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de insulinegevoeligheid, het sterk houden van de botten en behoud en opbouw van spiermassa. De opbouw en behoud van spiermassa is erg belangrijk in de perimenopauze, omdat de daling van oestrogeen ervoor zorgt dat de spiermassa sneller daalt.
De beste manier om spiermassa te behouden of op te bouwen is door middel van krachttraining. Onderzoeken wijzen uit dat krachttraining een positief effect heeft op opvliegers en de hersenen. Volg 2-3 keer per week een full body workout in de sportschool of doe thuis oefeningen zoals lunges, squats of waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt en/of weerstandsbanden, een kettlebell of dumbels.
Tot slot zorgt (samen) sporten voor een positieve mindset, sporten maakt je letterlijk gelukkig. Dat komt doordat er tijdens sporten o.a. endorfine wordt aangemaakt, het snelst werkend anti-stress hormoon.
Ondersteuning met supplementen
Een andere manier om je lichaam en geest te ondersteuning bij de veranderende hormoonhuishouding is door middel van supplementen:
Magnesiumbisglycinaat
Magnesium is het perfecte ondersteunende mineraal tijdens de perimenopauze. Het normaliseert het effect van verschillende hormonen (voornamelijk progesteron) op het centrale zenuwstelsel.
Maar daarnaast heeft het nog verschillende andere voordelen:
bevorderen van slaap
voorkomen van migraine
tot rust brengen van het zenuwstelsel
ondersteuning schilklierhormoon
bevorderen gezond oestrogeenmetabolisme
terugdringen van ontstekingen en het vertragen van het verouderingsproces
verkleinen van het risico op hartaandoeningen en insulineresistentie
Kruidenformule
Verschillende adaptogene kruiden kunnen in deze fase de hormonale, fysieke en mentale balans ondersteunen. De cyclus- en hormoonexperts bij Daysy werken met een complete formule die ondersteuning bieden tijdens de perimenopauze. Deze formule bevat:
Vitex agnus castus (monnikspeper) - een belangrijk vrouwenkruid dat ondersteuning biedt tijdens de perimenopauze, bijdraagt aan de hormoonhuishouding en weerstand biedt tegen stress.
Actaea racemosa (zilverkaars) - een van de meest gebruikte plantaardige remedies dat wordt ingezet bij vrouwenklachten zoals zoals opvliegers, nachtelijk zweten, hartkloppingen, angst en stemmingswisselingen.
Rhodiola rosea (rozewortel) - ondersteunt het effect van zilverkaars. Een combinatie van zilverkaars en rozewortel zorgt voor minder symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid, vaginale droogheid en stemmingswisselingen. Rhodiola rosea zorgt voor meer energie en minder stress en vermoeidheid.
Leonurus cardiaca (hartgespan) - dit kruid bied ondersteuning bij veranderingen in het leven, zoals de perimenopauze. Het wordt ingezet om stress en onrust te verminderen.
Melissa officinalis (citroenmelisse) - brengt tot rust, is kalmerend en sedatief.
Passieflora incarnata (passiebloem) - heeft kalmerende en slaap bevorderende eigenschappen en kan pijnverlichting geven bij hoofdpijn en menstruatiepijn.
Een andere optie is onze succesvolle Progesteroncrème
Het inzetten van een 100% natuurlijke bio-identieke progesteroncrème kan een positief effect hebben op perimenopauzale symptomen als nachtelijk zweten, hartkloppingen, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Van deze versie progesteroncrème zijn geen bijwerkingen bekend. Hanteer de dosering zoals aangegeven, 1 crème-hub gelijk na de ovulatie tot je eerste menstruatie dag of vraag het onze experts.
Hoe verder met je Daysy of LadyComp
Je kunt een cyclus tracker gebruiken zolang je menstrueert. Omdat er in de perimenopauze al wat onregelmatigheden kunnen zijn in de cyclus kun je wat meer rode/gele dagen hebben. Het verloopt van de afnemende vruchtbaarheid is bij iedere vrouw anders, maar zal gekenmerkt worden door het overslaan van ovulaties. De cyclus tracker blijft nauwkeurig en wacht met het geven van groene onvruchtbare dagen als de ovulatie geweest is.
Ondanks minder ovulaties kun je nog wel menstruaties hebben. De menstruatie kan eerder of later komen dan je voorheen gewend was. Fijn om met Daysy te zien wat er in je lichaam gebeurd en inzicht te hebben in het verloop van je cyclus ook in deze fase van je leven.
Eerste hulp bij overgangsklachten
Ben je blij met deze tips?
Heb je nog een paar tips gemist? Geef ze hier in de comments want dan deel je ze met andere vrouwen!
Comentários