Een van de meest gestelde vragen hier bij Daysy Nederland. Om gelijk het antwoord te geven: "Ja, je kunt met de Daysy meten, ook als je cyclus onregelmatig is". Maar laten we eerst kijken wanneer is je natuurlijke cyclus onregelmatig? Dames chatten nog wel eens in paniek als de menstruatie na 31 dagen nog niet gekomen is omdat ze denken dat je cyclus 28 dagen 'hoort' te zijn! Angst dat onregelmatigheid of PCOS weer terugkomt en altijd zo zal blijven, het daardoor lastig of onmogelijk is om ooit zwanger te kunnen raken.
Hoe fijn is het als je hier meer vanaf weet, kennis is de sleutel naar het beter begrijpen van je lichaam en welke ondersteuning de oorzaak aanpakt zodat je dromen uit kunnen komen.
Ook de cyclus lengte verandert naar gelang je leeftijd en levensfase. Je lijf maar ook de aansturing van je menstruatiecyclus vanuit de hersenen is anders vergeleken met hoe je startte in de pubertijd.
Lees deze info door en luister naar de Podcast je zult versteld staan waar je lichaam toe in staat is. Meten is weten! Daarmee zie je hoe het met je hormonale en cyclus gezondheid gesteld is en kun je die acties ondernemen die je cyclus verbeteren.
In bepaalde periodes van het leven kan een onregelmatige cyclus normaal en dus ongevaarlijk zijn. Ons lichaam is geen machine, dus cyclusschommelingen zijn heel normaal en meestal geen reden tot bezorgdheid. Tijdens de tienerjaren of tijdens de menopauze zijn hormonen voornamelijk verantwoordelijk voor deze onregelmatigheden. In het dagelijks leven kan stress ervoor zorgen dat je cyclus uit de hand loopt.
Van een onregelmatige cyclus is sprake als je cyclus permanent korter is dan 21 dagen of langer dan 35 dagen. Een gezonde cyclus kan binnen een jaar met 8 dagen schommelen.
Regelmatige cyclus lengte
Je hebt waarschijnlijk gelezen dat een 'normale' cyclus 28 dagen duurt. In feite heeft bijna geen enkele vrouw de perfect regelmatige cyclus van 28 dagen. Voor sommigen duurt de cyclus 35 dagen, voor anderen slechts 25, terwijl voor andere vrouwen de cyclus elke maand een andere lengte heeft. Dat is heel normaal en niet noodzakelijk, ook geen aanwijzing voor een gezonde vruchtbaarheid. Stress of ziekte kunnen de cyclus verkorten of verlengen. Zoals gezegd is een cyclus van 23 tot 35 dagen volkomen aanvaardbaar. Als je cyclus echter permanent korter is dan 23 dagen of permanent langer dan 35 dagen, is het wijs om een afspraak met de professionals van Daysy Nederland in te plannen en met je arts te praten.
De verschillen in onregelmatigheden
1. Korte fase voor de ovulatie – vóór een temperatuurstijging (folliculaire fase)
Stel je hebt een eisprong op de 10de dag van de cyclus (wat heel uitzonderlijk is) kan dit een signaal zijn dat je lichaam een onrijpe eicel heeft vrijgegeven. In de meeste gevallen is dit eitje nog niet volledig ontwikkeld en dus onvruchtbaar. Als je zwanger wilt worden en regelmatig vaststelt dat de eerste helft van je cyclus erg kort is, laat het weten want dan willen we met je kijken hoe er meer balans in je cyclus verloop komt.
2. Lange fase voor de ovulatie – vóór een temperatuurstijging (folliculaire fase)
Een lange eerste fase van de cyclus komt veel voor. Bij een cycluslengte van 35 dagen duurt de pre-ovulatoire fase ongeveer 21 dagen. Stress - zelfs onbewuste stress van binnenuit - intensief sporten, verkoudheid, reizen of een examen kunnen deze fase verlengen. Het heeft niet noodzakelijkerwijs invloed op je vruchtbaarheid. Vaak betekent het alleen dat de eisprong een paar dagen later plaatsvindt. Als de eisprong later is, kan de menstruatie ook later zijn. Dit beeld zien we vaker na een griep waarin je lichaam druk bezig was met herstellen en de ovulatie even uitstelt. Dat is duidelijk, even geen tijd voor ‘baby’s’ ook al wil je niet zwanger worden jouw lijf zal altijd jouw gezondheid voortrekken.
Ben je echter al op de 20 ste dag van je cyclus of later en heb je nog steeds rode kleuren omdat je temperatuur nog niet gestegen is? Kan jouw patroon er zo uitzien (afbeelding hieronder). Je snapt dat je lichaam dan wel een extra steuntje kan gebruiken. Hormonale verstoring gaat hand in hand met klachten fysiek en emotioneel.
3. Lange tweede helft van de cyclus – na de ovulatie (luteale fase)
Als de eisprong heeft plaatsgevonden, duurt de fase na de ovulatie tussen 10 en 16 dagen, van ovulatie dag tot eerste dag menstruatie. Duurt de luteale fase langer omdat je menstruatie uitblijft en jouw temperaturen hoger blijven wat het geval is als je zwanger bent kun je een ‘mogelijk zwanger’ melding krijgen als deze fase 18 dagen of langer duurt. Dat is het moment om een urine zwangerschapstest te doen. Dayay is zelf geen zwangerschapstest zij geeft een melding op basis van je temperaturen. Wanneer de menstruatie komt zie je de dagen ervoor dat jouw temperatuur al daalt.
Hoe kun je het verschil tussen een kans op zwangerschap en uitblijven van je menstruatie gewoon vanwege een langere cyclus (mogelijk ook een latere ovulatie) onderscheiden?
Je kunt enkel zwanger zijn als je een ovulatie hebt gehad. Dan tref je na de ovulatie een mooie stijging van temperatuur en blijven je temperaturen stabiel hoog. Je zult in dit geval veel groene dagen hebben.
Progesteron tekort
Heb je veel rode dagen, geen geleidelijk mooie stijging van temperatuur en weinig tot geen groene dagen dan weet je dat je geen of een late ovulatie had waardoor de menstruatie later kan zijn maar een conceptie niet heeft kunnen plaatsvinden of er was wel een eisprong maar de productie van progesteron en de lengte in dagen tot de menstruatie maken het vrijwel onmogelijk voor een innesteling van het bevruchte eitje in de baarmoeder en standhouden van de zwangerschap.
Lees over het hormoon progesteron.
Anovulatoire cycli
Je kunt zo nu en dan (1 à 2 keer per jaar) een cyclus hebben zonder eisprong. In de anovulatoire cycli is er geen tweede helft van de cyclus. In dat geval geeft Daysy gedurende de hele cyclus rood en/of geel (mogelijk vruchtbaar) aan, omdat het apparaatje nog wacht op een eisprong. Je blijft in de 5 vruchtbare dagen voor de eisprong! De 5 dagen dat sperma maximaal kan overleven inwendig.
Hoe pakt Daysy jouw cyclus weer op?
De volgende cyclus, vanaf de volgende menstruatie pakt je Daysy het gewoon weer op, jouw cyclus tracker raakt niet van slag. Je lijf kan wel anders zijn per cyclus maar daar kan Daysy prima mee overweg. Ze blijft aangeven wat jouw lichaam laat zien.
4. Korte tweede helft van je cyclus – na de ovulatie, na de temperatuurstijging (luteale fase)
Als de tijd tussen de eisprong en de eerste dag van de menstruatie korter is dan 10 dagen, kan een zwangerschap minder gemakkelijk tot stand komen. Dit heet een corpus luteum insufficiëntie (CLI), wat optreedt wanneer het gele lichaam (de follikel na de eisprong) te weinig progesteron produceert. Progesteron zorgt er niet alleen voor dat je basale lichaamstemperatuur stijgt na de eisprong, maar houdt ook het baarmoederslijmvlies intact zodat de bevruchte eicel zich goed kan innestelen.
Eigenlijk kun je zeggen dat het stijgen van je BBT (basale lichaamstemperatuur) na de ovulatie EN het vasthouden van de hogere BBT voor de menstruatie beiden toe te schrijven zijn aan hoe snel, hoe veel en of je lang het hormoon Progesteron maakt. De meest optimale situatie na de ovulatie!
Blijft de vraag?
Hoe weet ik in welke helft van mijn cyclus ik zit?
Daysy geeft je de mogelijkheid om jouw basale lichaamstemperatuur bij te houden en de fasen van je cyclus, de curve van je grafiek te volgen via de gratis DaysyDay app. Je kunt de eerste en tweede fase duidelijk zien aan de verandering in temperatuur (zie afbeelding). De Pre- en Post-ovulatie basislijnen tonen de gemiddelde temperaturen van de eerste en tweede fase.
Commentaires